Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Czarno-białe rogaliki na śniadanie

kuchennyswiat

Małe czarno-białe rogaliki z dżemem, proponuje podać na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub do porannej kawy.

WIN_20170211_112739_2

Składniki:

30 dag.mąki,

3 dag drożdzy,

10 dag.masła,

1/2 szklanki śmietany 18%,

1 żółtko,

1 łyżka kakao,

5 łyżek mleka,

1 cukier waniliowy,

pół słoiczka dżemu Łowicz 100% z rokitnika

Przygotowanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko,dodajemy śmietanę i cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże, mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy na patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtko,rozpuszczone masło, cukier waniliowy i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Każdą cześć wałkujemy. Na ciemne ciasto, kładziemy białe ostrożnie wałkujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty, kładziemy po łyżeczce dżemu i zwijamy rogaliki od szerszej strony do wierzchołka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

 

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci