Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Faworki

kuchennyswiat

Nie ma to jak domowe faworki.

WIN_20170131_122738Składniki:

20 dag mąki

3 żółtka

1/2 szkl kwaśnej  śmietany

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Przygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i na stolnicy kilka razy "bijemy" je wałkiem. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek.Z placka wykrajać podłużne paski ciasta. Pośrodku każdego naciąć otwór. Przez otwór przeciągnąć jeden z końców paska, wywijając część faworka na drugą stronę. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączmy i posypujemy cukrem pudrem .

 

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci