Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Placuszki selerowe

kuchennyswiat

Pyszne, chrupiące placuszki z selera z dodatkiem szynki dojrzewającej. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację.

WIN_20170227_164524_2

Składniki:

20 dag selera

4 plastry szynki wieprzowej dojrzewającej

8 łyżek jogurtu naturalnego

3 łyżki mąki

1/2 małej cebuli

2  ząbki czosnku

1 mała marchewka

1 jajko

1/2 łyżeczli soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki kurkumy

olej rzepakowy do smażenia

szczypiorek

Przygotowanie:

Seler i marchew obieramy,myjemy i ścieramy na tarce.Seler posypujemy kurkumą. Plastry szynki kroimy bardzo drobno. Cebulę i czosnek obieramy z łusek, kroimy w drobną kosteczkę. Do miski wkładamy, starte warzywa, cebulę, szynkę 2 łyżki jogurtu, jajko, mąkę, pieprz i sól. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Przygotowujemy sos jogurtowo czosnkowy:kroimy na drobno szczypiorek. 6 łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym czosnkiem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Placuszki podajemy razem z sosem.

 

 

 

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci