Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Zielone gofry z ricottą i białą czekoladą

kuchennyswiat

WIN_20170303_085951_3

Zielone goferki z kremem z ricotty i białej czekolady w wiosennym kolorze. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny.

Składniki:

1 szkl.wody

1 szkl.mąki z czubkiem

1 łyżka cukru z czubkiem

1 jajko

5 łyżeczek rozmrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex

1 łyżeczka soku z cytryny

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki oleju do ciasta

olej rzepakowy do smażenia

250 gram.serka ricotta

100 gram białej czekolady

2 łyżki mleka

pół średniej gruszki

1 łyżka cukru

1 łyżka wody

2 ząbki mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku. Blendujemy razem z 1 szklanką wody. Do zblendowanego szpinaku dodajemy mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sok z cytryny, olej. Mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy trochę oleju i pieczemy gofry. Pieką się trochę dłużej niż tradycyjne gofry. Masa: Białą czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodajemy serek ricotta i mieszamy aż składniki się połączą. Kremem smarujemy gofry. Gruszkę myjemy,obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelnie wsypujemy cukier, dolewamy wodę, gdy zrobi się karmel wkładamy gruszkę. Smażymy kilka minut. Skarmelizowaną gruszką dekorujemy gofry. Posypujemy tartą czekoladą.

 

Mój dzień z Hortex

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość *.adsl.inetia.pl

    Wyglądają bardzo zachęcająco

  • kuchennyswiat

    Dziękuje.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci