Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Zupa selerowa z jogurtowymi kluseczkami

kuchennyswiat

Zapraszam na zupę selerową. Zamiast ziemniaków zrobiłam kluseczki jogurtowe. Zupa jest podana z podsmażoną szynką.

WIN_20170308_143510_2

Składniki:

4 szklanki wody

1/2 średniego selera

1 średnia marchewka

15 dag szynki gotowanej( wędlina)

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki soli

Na kluseczki jogurtowe

200 gram jogurtu naturalnego

1 jajko

szczypta soli

szczypta sody oczyszczonej

6 łyżek mąki z dużym czubkiem

natka pietruszki

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę,stawiamy na gaz,zagotowujemy. W międzyczasie seler i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Plasterki szynki gotowanej kroimy w małą kosteczkę. Do gotującej wody, wkładamy pokrojony seler i marchewkę, gotujemy do miękkości. Kluseczki:do miski wkładamy jogurt,wbijamy jajko, mieszamy dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy. Ciasto musi być bardzo gęste. W drugim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy łyżką kluseczki( łyżkę moczymy w garnku w gotującej wodzie), gotujemy od wypłynięcia około 3 minut. Ugotowane kluseczki przekładamy na cedzak. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szynkę. Natkę pietruszki kroimy bardzo drobną. Ugotowaną zupę solimy. Zupę przelewamy na talerz, wkładamy kluseczki i szynkę, posypujemy pietruszką.

 

 

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci