Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Kapuśniak z młodej kapusty

kuchennyswiat

WP_20170604_015

 Lekki kapuśniak z młodej kapusty na drobiowych udkach. Smaczna, gęsta i szybka w przygotowaniu. Bardzo polecam.

Składniki: 5 szklanek wody, 2 udka drobiowe, 1/3 średniej młodej kapusty, 1 duża marchew, 6 średnich ziemniaków, 1 płaska łyżeczka soli, natka pietruszki.

Sposób przygotowania: do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udka myjemy i wkładamy do gotującej się wody ( zbieramy szumowiny ).

W międzyczasie kroimy kapustę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.

Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do garnka, dokładamy startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Natkę pietruszki myjemy i kroimy, dodajemy do zupy.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci