Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Lody rabarbarowe z musem morelowym

kuchennyswiat

WP_20170525_0062

 Zapraszam na lody rabarbarowe z musem morelowym. Lody mają lekko kwaśny smak i świetnie smakują ze słodkim musem morelowym.

Składniki na lody: 2 łodygi rabarbaru, 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody, 200 mililitra śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki twarożku naturalnego, 4 łyżeczki cukru pudru.

Składniki na mus morelowy: 5 moreli, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania: rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowany rabarbar przekładamy na cedzak i odsączamy.

Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy twarożek naturalny, cukier puder i miksujemy przez krótki czas. Do masy dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Miksujemy co 30 minut najmniej 4 razy. Po kilku godzinach lody są gotowe.

Mus morelowy: morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy morele, wsypujemy cukier i gotujemy, aż uzyskamy mus.

Lody kroimy na małe kwadraty i przekładamy na talerz, dekorujemy musem morelowym.

 

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci