Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Syrop z mięty

kuchennyswiat

Zapraszam na pyszny syrop z mięty. Możemy używać do herbaty na zimno i na gorąco a także do ciast i deserów. Polecam.

WIN_20170717_145221_2Składniki:
20 dużych gałązek świeżej mięty
2 litry wody
1 kg cukru
3 małe cytryny
Przygotowanie:
Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części i wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak. Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzamy płyn ( do garnka ) i dodajemy cukier. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez siteczko i dodajemy do wywaru miętowego. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci