Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Budyń z kalafiora

kuchennyswiat

Zapraszam na pyszny budyń z kalafiora. Jego głównym składnikiem jest ugotowany na parze kalafior, polany słodkim sosem porzeczkowym.

Składniki:

20 dag różyczek kalafiora

2 łyżki domowego cukru pudru waniliowego

50 ml mleka

1 łyżka mąkikokosowej

4 łyżki ryżu

1 szklanki wody do gotowania ryżu

woda do gotowania kalafiora

sos: 1 szklanka czerwonych porzeczek

4 łyżki cukru

8 łyżek wody

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na parze do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż na miękko oraz sos porzeczkowy. Sos porzeczkowy : przebrane ( bez szypułek ) i umyte porzeczki wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy tak długo aż sos zredukuje się i zrobi gęsty. Sos przekładamy na sitko i przecieramy do miseczki. Ugotowany jeszcze ciepły kalafior przekładamy do garnka, dokładamy ugotowany ryż, cukier puder, mleko i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy łyżką. Do pucharka wkładamy trochę sosu porzeczkowego na to budyń i polewamy sosem porzeczkowym.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci