Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Kiszone ogórki

kuchennyswiat

Zapraszam na pyszne i chrupiące kiszone ogórki. Takie ogóreczki to idealny dodatek do drugiego dania, na kanapki czy do sałatek. Polecam.

WIN_20170801_151054_2Składniki:

4 kg ogórków

chrzan

czosnek

zalewa:

4 litry wody

2 płaskie łyżki soli

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Ogórki myjemy i osuszamy.

Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy. Koper myjemy i dzielimy na części.

Na spód każdego słoika dajemy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku, wkładamy ogórki i na wierzchu układamy gałązkę kopru, kawałek chrzanu i ząbek czosnku.

Zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy słoiki, odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce.

Ukiszone ogórki pasteryzujemy przez 3 minuty, żeby zatrzymać proces kwaszenia.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci