Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Placki ziemniaczane z pokrzywą

kuchennyswiat

Placki ziemniaczane chyba każdy je zna i lubi, tym razem dodałam liście pokrzywy. Jak dla mnie smak rewelacyjny. Polecam.

WP_20170504_0392

 

Składniki:

5 średnich ziemniaków

1 jajko

około 50 liści pokrzywy

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki mąki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Liście pokrzywy myjemy i sparzamy gorącą wodą ( kilka minut) przekładamy na cedzak i odsączamy. Ziemniaki obieramy i myjemy, ścieramy do miski. Pokrzywę odciskamy z wody, kroimy bardzo drobno. Starte ziemniaki przelewamy na cedzak, odsączamy. Do miski wkładamy masę ziemniaczaną, skrobię ziemniaczaną ze startych ziemniaków i pozostałe składniki. Mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placki. Przekładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z nadmiaru oleju.

 

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci