Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Pieczony dorsz z dynią

kuchennyswiat

IMG_201710293_0538

 Zapraszam na pyszną pieczoną rybkę z dynią. Farsz zrobiłam z tartej dyni, papryki, cebuli i czosnku oraz przypraw. Polecam.

Składniki:
20 dag dorsza
1/2 czerwonej cebuli
100 gram czerwonej papryki
60 gram obranej dyni
1 ząbek czosnku
sól - do oprószenia
biały pieprz - do oprószenia
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 małe gałązki zielonego koperku
folia aluminiowa
Przygotowanie:
Filet z dorsza kroimy na dwie równe części, oprószamy z obu stron solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
Czerwoną cebulą obieramy z łusek i kroimy w plasterki a następnie na pół. Rozdzielamy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w długie słupki. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej. Dynię i pokrojone warzywa dzielimy na 2 równe części.
Folię aluminiową dzielimy na 2 części.
Filety rybne przekładamy na folię aluminiową. Na każdy filet kładziemy połowę startej dyni, paprykę, cebulę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem.
Rybę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odcinamy górną część folii, ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem dekorujemy zielonym koperkiem.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci