Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Bigos ze smażonymi pulpecikami

kuchennyswiat

IMG_201709269_0918

 Zapraszam na bigos. Moja wersja jest trochę inna, zamiast wędliny dodałam smażone pulpeciki ale również bardo smaczna.
Składniki:
Na bigos :
60 dag białej kapusty
5 szklanek wody
3 średnie marchewki
3 duże pieczarki
1/2 średniej białej cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka koncentratu
1 łyżka kethupu
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
Na pulpeciki :
25 dag mięsa mielonego wołowego
1 jajko
1/2 małej czerwonej cebuli
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
olej do smażenia
Dekoracja :
1/2 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Kapustę kroimy na drobno. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce i wkładamy razem z kapustą do gotującej się wody.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miski i formujemy pulpeciki. Jeśli masa jest za mało kleista dolewamy wodę lub dodajemy bułkę tartą. Pulpeciki smażymy na rozgrzanym oleju.
Pieczarki czyścimy i kroimy na małe kawałki. Białą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i przesmażamy razem z pieczarkami na rozgrzanym oleju, dodajemy do garnka. Gdy bigos będzie prawie ugotowany, dodajemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dodajemy pozostałe składniki , gotujemy razem przez chwilę. Bigos przekładamy na talerz, układamy pulpeciki. Dekorujemy zieloną pietruszką.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Karolina] *.kormoran-net.pl

    Wygląda bardzo pysznie :)

  • kuchennyswiat

    Nie tylko wygląda ale też pysznie smakuje. Dziękuję za komentarz.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci