Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Biszkopt kakaowy z kremem malinowym

kuchennyswiat

WIN_20180112_124044_3

 Zapraszam na pyszne kakaowe ciasto z kremem malinowym. Krem zrobiłam z serka mascarpone, mrożonych malin i śmietanki. Polecam.
Składniki:
Na biszkopt :
4 jajka
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki z lekkim czubkiem mąki pszennej
1 łyżka płaska kakao
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem :
15 dag mrożonych malin
100 mililitra śmietanki 30%
30 dag mascarpone
4 łyżki cukru
Na poncz :
8 łyżek wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
tortownica 24 cm
Przygotowanie:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy miękkim masłem i wysypujemy bułką tartą. Biszkopt : jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Mrożone maliny przekładamy na cedzak i zostawiamy najlepiej na całą nocNastępnego dnia : rozmrożone maliny przecieramy przez gęste sitko. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem i musem malinowym. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy.Do kubeczka wlewamy składniki ponczu i mieszamy aż cukier się rozpuści. Biszkopt kroimy przez środek na dwie połowy (nie jak na tort).
Obie części biszkoptu polewamy ponczem, na jedną część wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci