Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Łabędzi puch

kuchennyswiat

WIN_20180116_110300_2

 Krem do tego ciasta jest przygotowany w nietypowy sposób. Wiórki kokosowe i bułkę moczymy w mleku a następnie gotujemy. Ciasto jest bardzo pyszne. Polecam.
Składniki:
Na biszkopt :
2 jajka
2 łyżki z czubkiem cukru
1 cukier waniliowy ze skórką cytrynową
1 łyżka wody
2 łyżki z czubkiem mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem :
2 szklanki mleka
1 kajzerka
1/4 szklanki cukru
5 dag wiórków kokosowych
15 dag masła
Na poncz :
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Na posypkę :
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
Ponadto :
tortownica o średnicy 24
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut do ,, suchego patyczka ".Następnego dnia przygotowujemy krem : do mleka ( 1 1/2 szklanki ) wsypujemy wiórki kokosowe i wkładamy pokrojoną bułkę, miksujemy przez chwilę i odstawiamy na 30 minut. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy masę z wiórków kokosowych i bułki, gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i co jakiś czas mieszamy.
Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce masy kokosowej, miksujemy aż składniki się połączą. Do kubeczka wlewamy składniki na poncz i mieszamy.
Biszkopt kroimy na dwie równe części ( nie jak na tort ). Każdą część nasączany ponczem i smarujemy dżemem malinowym. Na jedną część wykładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugą częścią i wykładamy resztę kremu.
Posypka kokosowa : na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier, mieszamy i smażymy do momentu aż zrobią się złote. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciepłą posypką dekorujemy ciasto i lekko ją wgniatamy w krem.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci