Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Gofry francuskie z kremem marchewkowym

kuchennyswiat

WIN_20180105_125927_26

 Zapraszam na pyszne gofry francuskie z kremem. Tym razem jest to krem marchewkowy zrobiony z gotowanej marchewki i mascarpone. Polecam.
Składniki:
ciasto francuskie 21 na 12 cm
3 średnie marchewki - 180 gram
2 łyżki śmietanki 30 %
180 gram mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja :
1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Marchew obieramy i myjemy, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego naczynia, dolewamy śmietanę i blendujemy na gładki mus.
Do musu dodajemy cukier puder, serek mascarpone, sok z cytryny i ponownie blendujemy. Krem chłodzimy w lodówce.
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i odkrajamy dwa kawałki wielkości gofrów w gofrownicy. Gofrownicę rozgrzewamy i wkładamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 3 - 4 minuty z każdej strony aż ciasto lekko się zarumieni.
Na każdego gofra kładziemy połowę kremu i dekorujemy pokrojonymi orzechami.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci