Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą jaglaną

kuchennyswiat

WIN_20180203_114711_2

 Zapraszam na smaczne gołąbki z farszem mięsnym i kaszą jaglaną. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki:
Na gołąbki :
4 duże liście kapusty włoskiej
20 dag mięsa mielonego
1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwoną cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól - do smaku
pieprz - do smaku
tymianek - do smaku
3 szklanki wody - do gotowania gołąbków
woda do gotowania liści kapusty
Na sos :
2 szklanki wywaru z gołąbków
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek wody
1 łyżka z czubkiem mąki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
tymianek - do smaku
Przygotowanie:
Zdejmujemy liście z kapusty i ścinamy zgrubienia, wkładamy do gotującej się wody, krótko blanszujemy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy na cedzaku.Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy na liściach kapusty, zwijamy gołąbki.
Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy gołąbki, wlewamy wodę i gotujemy przez około 50 minut.
Sos : 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków ( jeśli nam brakuje dolewamy trochę wody ) przelewamy do drugiego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i chwilę gotujemy.
Do wody wsypujemy mąkę i mieszamy, przelewamy do sosu, zagotowujemy. Gołąbki wkładamy do sosu i podajemy. 

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci