Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Orzechowiec na biszkopcie

kuchennyswiat

WP_20170908_009

 Zapraszam na orzechowca na kakaowym biszkopcie. Masa orzechowa na serku mascarpone i śmietance, kakaowy biszkopt i mamy pyszne ciasto. Polecam.
Składniki:
Na biszkopt :
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki wody
2 łyżki z czubkiem kakao
8 łyżek z lekkim czubkiem mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Na krem :
300 gram mascarpone
400 gram śmietanki 30 %
6 łyżeczek cukru pudru
100 gram mielonych orzechów włoskich
Na poncz :
8 łyżek wody
1 łyżeczka z czubkiem cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Ponadto :
masło do wysmarowania blaszki
bułka tarta do blaszki
Przygotowanie:
Dzień wcześniej robimy biszkopt : jajka, oba cukry i wodę miksujemy. Do ubitej masy dodajemy kakao i miksujemy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu wlewamy olej i miksujemy. Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni orzez 25 - 30 minut. Następnego dnia przygotowujemy krem : schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy.
Na końcu wsypujemy mielone orzechy, miksujemy. Biszkopt nasączamy ine wykładamy krem orzechowy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci