Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Ptysie z bitą śmietaną

kuchennyswiat

WIN_20180228_145200_21

 Zapraszam na ptysie z bitą śmietaną. Pyszny deser dla całej rodziny. Z filiżanką aromatycznej kawy smakują wyśmienicie. Polecam.
Składniki:
Na ciasto :
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
75 gram masła
szczypta soli
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia
Na bitą śmietanę :
40 ml śmietany 30 %
4 łyżeczki cukru pudru
1/4 łyżeczki soku z cytryny
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy masło, sól i zagotowujemy.Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy około 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Odstawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest lekko ciepłe dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( lub woreczka foliowego z uciętym rogiem ).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Upieczone ptysie kroimy na dwie połowy.
Bita śmietana : schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, ponownie ubijamy.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ale pyszne

  • kuchennyswiat

    Zgadzam się ... bardzo pyszne. Dziękuje za komentarz.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci