Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Zapiekana cukinia z tuńczykiem

kuchennyswiat

WIN_20180516_182803_2

 Zapraszam na pyszną zapiekaną cukinię. Głównym składnikiem farszu jest tuńczyk, botwinka i kasza jaglana. Cukinię polecam na obiad lub lekką kolację.
Składniki :
1 cukinia
2 czubate łyżki tuńczyka Princes
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka botwinki
1 ząbek czosnku
3 pomidorki koktajlowe
2 łyżki startego żółtego sera
sól - do smaku
pieprz - do smaku
zioła prowansalskie - do smaku
Sposób przygotowania :
Botwinkę czyścimy, kroimy na drobno i myjemy, odsączamy i przelewamy gorącą wodą. Studzimy. Tuńczyka przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek z łusek i kroimy w kosteczkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i wyjmujemy miąższ, resztę kroimy w kosteczkę. Cukinię kroimy na pół i łyżką wyjmujemy środek z pestkami.
Do miski wkładamy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami do smaku. Następnie farsz wkładamy do cukinii lekko ugniatając łyżeczką. Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinię z piekarnika i posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.                                                                                        #MasterTuńczyk

< Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes p> 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Brita] *.freeflux.org

    a taki tuńczyk princes w oleju też się sprawdzi w tym przepisie? :)

  • kuchennyswiat

    Myślę że tak, ale proszę dokładnie odsączyć z oleju.

  • Gość: [maria] *.voxility.net

    Albo mają też wersję w wodzie czy w sosie własnym

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci