Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Matiasy w ostrym sosie z cukinią, papryką i cebulą

kuchennyswiat

WP_20180318_008

 Zapraszam na pyszne matiasy. Przygotowane w warzywach z dodatkiem ostrego sosu chili. Polecam do obiadu lub do pieczywa.
Składniki :
3 płaty matiasa lekko solonego w oleju
10 dag cukinii
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50 gram czerwonej papryki
70 gram żółtej papryki
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
3 łyżki ostrego sosu chili
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania :
Warzywa myjemy z kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek, smażymy około 2 - 3 minuty i dokładamy cukinię. Warzywa smażymy razem około 3 minuty i dolewamy wodę, gotujemy przez 5 minut. Na samym końcu dodajemy resztę składników i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy na małe kawałki.
W salaterce układamy warstwami : warzywa, matiasy, warzywa, matiasy, warzywa. Na wierzch układamy kilka sztuk pokrojonego matiasa.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci