Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Chleb pszenno - kukurydziany

kuchennyswiat

WIN_20181006_162553_2

 Chleb pszenno - kukurydziany
Zapraszam na smaczny chlebek. Chlebek przygotowałam z mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem puree dyniowego i pestek dyni.
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki kukurydzianej
1 op. suchych drożdży ( 7 gram )
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki puree dyniowego
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
2 łyżki oleju
2 garście pestek dyni
szczypta cukru
zimna woda do posmarowania chleba
garść pestek dyni do posypania chleba
silikonowa keksówka
Sposób przygotowania :
Dynię obieramy ze skórki i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach. Następnie jeszcze ciepłą miksujemy na puree. Otrzymałam 2 łyżki z dużym czubkiem puree dyniowego. Do miski wkładamy składniki na chlebek i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto na chleb ponownie zagniatamy i przekładamy do foremki silikonowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chlebek smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni.  Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,10 godz. Upieczony chlebek studzimy na metalowej kratce.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci