Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Chleb z soczewicą i sezamem

kuchennyswiat

WIN_20181103_092951_4

Zapraszam na chlebek. Tym razem do ciasta dodałam ugotowaną czerwoną soczewicę i sezam. Chleb jest bardzo dobry w smaku. Polecam na kanapki.
Składniki :
2 1/2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej od POLSKIE MŁYNY
1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
3/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka czarnego sezamu do ciasta
3 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
1 łyżka czarnego sezamu do posypania chleba
keksówka 22 x 8 x7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do miski przesypujemy sypkie składniki i dolewamy ciepłą wodę, olej oraz dokładamy ugotowaną soczewicę. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto w blaszce smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.  

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci