Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Babka piernikowa

kuchennyswiat

WIN_20171223_123526_3

 Szybka w przygotowaniu babka piernikowa. Pyszna i aromatyczna o korzennym zapachu, długo zachowująca swoją świeżość. Polecam.                                                                                                                                Składniki :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 /2 kostki masła
2 łyżki z lekkim czubkiem przyprawy do piernika
1 łyżka ze sporym czubkiem gorzkiego kakao
Ponadto :
tłuszcz do wysmarowania blaszki
bułka tarta do wysypania
keksówka 27 x 8 x 8
Przygotowanie przepisu :                                                                                                                                 Masło rozpuszczamy na patelni, studzimy. W międzyczasie wybijamy do miski jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. 
Gdy masa jest ubita dodajemy przesiane przez sitko oba mąki z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i miksujemy przez chwilę. Wlewamy roztopione masło i ponownie miksujemy do połączenia się składników. 
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci