Menu

Kuchenny świat pełny prostych przepisów

To miejsce w którym znajdziecie proste i smaczne przepisy.

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkiem

kuchennyswiat

WIN_20181130_084825_2

 Zapraszam na smaczną warstwową sałatkę z matiasem i buraczkami. Polecam na kolację lub przystawkę.
Składniki :
2 średnie upieczone buraczki
3 płaty matiasów
4 małe dymki z szczypiorkiem
1 cebula
1/2 żółtej papryki
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki z dużym czubkiem majonezu
sól
pieprz
16 szt pieczywa chrupkiego jaglanego
sok z cytryny
pojemnik (około 24x 13cm)
folia spożywcza
Przygotowanie przepisu :
Matiasy wkładamy do wody i odstawiamy. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce do miski, dodajemy łyżkę majonezu, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Dymkę czyścimy i kroimy razem ze szczypiorkiem na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy, kroimy w kosteczkę.
Do drugiej miski przekładamy pokrojone matiasy, paprykę, połowę pokrojonej cebuli i szczypiorku, łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Do następnej miski wkładamy pokrojone jajka, łyżkę majonezu, resztę cebuli i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Dno pojemnika wykładamy folią spożywczą i układamy warstwy: 4 szt pieczywa chrupkiego, połowa warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa śledziowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, reszta warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa jajeczna i
wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Wstawiamy pojemnik z sałatką do lodówki.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© Kuchenny świat pełny prostych przepisów
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci